Najbardziej powszechne błędy przy wyciskaniu soków cz.1

Najbardziej powszechne błędy przy wyciskaniu soków cz.1

Bardzo korzystny wpływ picia świeżych soków na organizm ludzki zna każdy i zapewne większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że picie wyciskanych soków może dostarczyć mu niezbędnych witamin i minerałów. Jeśli masz w domu swoją wyciskarkę, to zapewne posiadasz tym samym wiele receptur na swoje własne soki. Jednakże czy rzeczywiście wyciskasz i komponujesz je w odpowiedni sposób?

Za dużo cukru!

I niekoniecznie chodzi tutaj o dodawanie cukru do soków, ale ich nieumiejętne łączenie. Każdy chce, żeby jego sok był nie tylko zdrowy, ale i smaczny, dlatego też dodaje się do niego słodkie owoce i warzywa. Niestety w zbyt mocnych ilościach, które nie są proporcjonalne do innych składników soku. Warto mieć na uwadze, że pomimo wszystkich witamin zawartych w takim soku, to tak duża ilość cukry da zupełnie odwrotny efekt do pożądanego. Przy wyciskaniu soków kierujmy się zatem zasadą, że podstawę stanowią warzywa, a słodkie owoce powinny być dodatkiem smakowym, który w tym wypadku spełnia rolę słodzika.

Soki jako zamiennik pełnowartościowych posiłków

W żądnym wypadku nie można wyciskanych soków stawiać na równi ze zbilansowanymi posiłkami i ich nimi zastępować. Soki stanowią bardzo dobre urozmaicenie diety, ale w żadnym wypadku nie mogą być jej podstawą. Ktoś może powiedzieć, że przecież soki są zdrowe, to dlaczego nie wystarczy ich picie? Otóż prawda jest taka, że gdybyś miał dostarczyć organizmowi tyle błonnika i protein ile rzeczywiście potrzebuje, to należałoby tych soków wyprodukować naprawdę wielką ilość każdego dnia.

To może Ci się spodobać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *